زهرا ساداتزهرا سادات، تا این لحظه: 11 سال و 10 ماه و 5 روز سن داره

ninidokhmal

بهترین سن ورود به مهدكودك

1392/8/28 10:35
نویسنده : هدیه
104 بازدید
اشتراک گذاری

بهترین سن ورود به مهدكودك
مادر و پدرها در اینكه چه سنی برای فرزندشان هنگام ورود به مهدكودك مناسب است، اغلب دچار تردید می‌شوند، چراكه نظر متخصصان در این‌باره متفاوت است اما همگی بر این باور متفق‌القولند كه كودك تا پایان دو سالگی باید در محیط خانواده و نزد والدینش باشد، چراكه در دو سال اول زندگی، كودك به شدت وابسته به والدینش است و نباید بگذارند این دل‌بستگی و وابستگی غیر ایمن شود، چراكه مشكلات عاطفی برای كودك‌شان فراهم می‌شود. نوتاش در این زمینه معتقد است: «چهارسالگی زمان مناسبی برای ورود كودك به مهد است. اگر مادر شاغل نباشد و بتواند زمان بیشتری را در كنار فرزندش سپری كند، بهتر است تا اینكه كودكش را قبل از سنین سه، چهارسالگی به مهد بفرستد، اما در جامعه ما شاهد هستیم كه خیلی از والدین به دلیل مشغله زیاد، كودكان‌شان را در سنین شیرخوارگی به مهدها می‌سپارند كه باعث آسیب رساندن به كودك از لحاظ روحی می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

از طرفی دیگر:
رواج آپارتمان نشینی، گرایش به تک فرزندی و... سبب شده تا کودکان امروزی در مقایسه با کودکان گذشته کمتر در ارتباط با گروه همسالان خود باشند و لذا فضای مناسب برای رشد حرکتی و اجتماعی را در اختیار ندارند.
     

به گزارش سرویس علمی جام، یک دکترای مشاوره روانشناسی به خانواده‌ها توصیه کرد: تا حد امکان از سپردن کودکان زیر سه سال خود به مهد کودک خودداری کنند، چرا که این اقدام اثرات منفی بر کودکان بر جای می گذارد.
 

دکتر مریم رئوفی در گفت وگو با ایسنا، به بیان ویژگی‌های یک مهد کودک خوب پرداخت و به خانواده‌ها توصیه کرد: هنگام سپردن کودکان خود به مهد کودک به زرق و برق‌های آن مرکز توجه نکنند.

به گفته این دکترای مشاوره روانشناسی، کودکان از سنین سه سالگی به بعد نیاز به آموزش دارند که این آموزش‌ها شامل آموزش مهارت‌هایی نظیر رفتارهای اجتماعی، مهارت حرکتی، مستقل بودن و... است و با توجه به اینکه در جامعه کنونی اکثر خانواده‌ها تک فرزند هستند، نیاز به سپردن کودکان به مهد کودک وجود دارد.

وی معتقد است: در صورتی که کودکانی که بیشتر از سه سال دارند روزانه دو تا سه ساعت از وقت خود را در مهدهای کودک بگذرانند می توانند در تعامل با اجتماع و گروه همسالان خود بسیاری از مهارت‌های مورد نیاز را آموزش ببینند و به استقلال نسبی دست یابند.

وی افزود: رواج آپارتمان نشینی، گرایش به تک فرزندی و... سبب شده تا کودکان امروزی در مقایسه با کودکان گذشته کمتر در ارتباط با گروه همسالان خود باشند و لذا فضای مناسب برای رشد حرکتی و اجتماعی را در اختیار ندارند و به نظر می رسد مهدهای کودک می‌توانند این خلا را تا حدود زیادی جبران کنند.


رئوفی ارزیابی شخصیتی مربیان مهدها، بررسی برنامه‌های آموزشی آن مرکز بنا به شرایط سنی کودک و ... را از فاکتورهای موثر در ارزیابی درست یک مهد کودک برشمرد و خاطرنشان کرد: خانواده‌ها تنها در صورتی که نسبت به برنامه‌ها و شرایط آن مرکز اطمینان حاصل شد باید نسبت به سپردن فرزندان خود به آن مهد کودک اقدام کنند.

رئوفی به خانواده‌ها توصیه کرد: تا حد امکان از سپردن کودکان زیر سه سال خود به مهدهای کودک خودداری کنند، زیرا اینگونه مهدکودک‌ها که فقط جنبه نگهداری دارند نه تنها هیچ سودی برای کودک ندارند، بلکه حتی ممکن است آسیب‌های غیرقابل جبرانی را به کودک وارد آورد، چرا که کودک مجبور است تنش جدایی از مادر را هم تحمل کند.

این دکترای مشاوره روانشناسی تاکید کرد: کودکان تا سنین سه سالگی نیازمند محبت و آغوش مادر هستند و جدایی آنها از مادر سبب ایجاد اضطراب جدایی می‌شود.

رئوفی افزود: مادرانی که به علت شاغل بودن مجبور به این کار هستند بایستی تلاش کنند تا با برنامه ریزی درست در سایر زمان‌ها نسبت به جبران خلا عاطفی بوجود آمده اقدام کنند، در غیر این صورت کودک احساس ترد شدگی و محرومیت خواهد کرد و چه بسا این حس در دوران بزرگسالی نیز با او همراه بوده و مشکلاتی را در آینده برای او بوجود آورد.

وی در ادامه به مادران توصیه کرد: اگر می خواهند فرزندان خود را به محیط جدیدی انتقال دهند حداقل به مدت دو هفته به میزان یک تا دو ساعت به همراه فرزندشان در آن محیط بمانند تا کودک با آن محیط انس گرفته و احساس ترد شدن نکند.

رئوفی افزود: پس از اینکه احساس امنیت نسبت به محیط جدید در کودک بوجود آمد، با خیالی آسوده او را به آن مرکز بسپارید.

 

از آغوش مادر تا مهد کودک

کودکانی که به مهد کودک می روند در مقایسه با کودکانی که در سالهای پیش از مدرسه در کنار خانواده به سر برده اند، بیشتر همکاری می کنند و تکالیفشان را بهتر انجام می دهند ..

 رفتن کودک به مهد از روی اجبار نباشد یعنی کودک مجبور نباشد حتما در زمانی خاص به مهد برود و در زمانی خاص از مهد خارج شود.

 

بسیاری از شیر خوارگان و کودکان پیش مدرسه ای که والدینشان در خارج از منزل کار می کنند، قسمت عمده ای از اوقات روز را دور از پدر و مادر می گذرانند. کیفیت مراقبتی که از کودکان می شود از بسیار خوب تا بسیار ضعیف متغیر است.

 

شواهد نشان می دهد که کیفیت مراقبت در رشد اجتماعی و تحصیلی کودکان، تاثیرات طولانی مدتی می گذارد. برخی از پژوهشهای انجام شده در زمینه نقش مهد کودک نشان داده است کودکانی که به مهد کودک می روند در مقایسه با کودکانی که در سالهای پیش از مدرسه در کنار خانواده به سر برده اند، بیشتر همکاری می کنند و تکالیفشان را بهتر انجام می دهند. علاوه بر این هر قدر کودکان بیشتر در مهد باشند در فعالیتهای اجتماعی بیشتر مشارکت داشته و بازی سازنده می کنند و کمتر پیش می آید که سرگرم کاری نباشند و فقط مشغول تماشای دیگران باشد.

 

از طرف دیگر برخی مطالعات نشان داده است که کودکانی که به مهد کودک می روند وقتی به سنین ابتدایی می رسند کمتر حرف شنوی دارند و پرخاشگرند.

 

کارشناسان توصیه می کنند که بهتر است تا پیش از 3 سالگی کودکان به مهد کودک سپرده نشوند چرا که سه سال اول زندگی نقش اساسی در شکل گیری دلبستگی ایمن در ارتباط کودک با مادر دارد.

 

البته پیش از آنکه در مورد ویژگی های یک مهد کودک خوب صحبت کنیم باید به این مساله تاکید کرد که مانند هر پدیده دیگری استفاده از مهد کودک باید در شرایط و موقعیتهای به خصوصی صورت گیرد. یعنی در هر زمان نباید خردسال یا کودک را به مهد کودک سپرد و به گمان اینکه کودک آموزشهای خاصی را دریافت می کنند، امید به رشد و پرورش فرزند خود داشته باشیم.

 

لازم است که مادر هر لحظه در کنار کودک باشد و از او مراقبت کند. از طرف دیگر بعد از سه سالگی که لازم است کودک اجتماعی شده و وارد مناسبات اجتماعی و بازی با همسالان شود، به مهد کودک فرستاده شود.

 

اما باز هم توصیه اکید می گردد که رفتن کودک به مهد از روی اجبار نباشد یعنی کودک مجبور نباشد حتما در زمانی خاص به مهد برود و در زمانی خاص از مهد خارج شود. این مساله نیز تاثیرات منفی بر رشد روانی کودک خواهد گذاشت.

 

در هر صورت شرایط زندگی شهر نشینی، بسیاری از والدین را بر آن داشته که فرزندان خود را از دوره شیرخوارگی به مهد کودک بسپارند.

 

لذا در ادامه ویژگی های یک مهد کودک خوب عنوان می گردد.

 

آنچه که مسلم است مهد کودک در رشد کوتاه مدت و دراز مدت کودکان تاثیرات مهمی می گذارد ولی کیفیت را چگونه می توان تعریف کرد؟ یکی از اجزای مهم آن کنش متقابل بین بزرگسالان و کودک بخصوص کنش متقابل کلامی است. کودکان مهد کودکهایی که در آن ارتباط بین بزرگسالان و کودک زیاد است در مقایسه با کودکانی که ارتباط بین بزرگسال و کودک در آن کمتر است زودتر زبان باز می کنند و مهارتهای ارتباطی و اجتماعی بیشتری کسب می کنند. هر قدر تعداد کودکان کمتر باشد و نسبت بزرگسالان به کودکان بیشتر باشد بزرگسالان بیشتر با کودکان حرف می زنند.

 

آموزش مربی نیز اهمیت زیادی دارد، مربیانی که آموزش خاص دیده اند در مقایسه با مربیانی که چنین دوره هایی را ندیده اند، برای کودکان تجارب غنی تری را فراهم می آورند.

 

وضعیت ظاهری اسباب بازی ها و وسایل آموزشی و فضای بازی نیز از عوامل مهم دیگر به شمار می رود.

 

اسباب بازی و فعالیتهای کودک نیز در ماهیت بازی و تبادل اجتماعی در میان کودکان تاثیر می گذارد.

 

مکعبهای چوبی باعث بروز پرخاشگری و در ضمن باعث افزایش بازی سازنده می شود. کارهای هنری و فعالیتهای حرکتی ظریف (مثل بازی با لگو ) تبادل اجتماعی را کاهش می دهد. کودکان معمولا به تنهایی سرگرم اینگونه بازیها می شوند و کمتر تمایل می یابند که با همسالان خود وارد بازی گروهی شوند. از طرف دیگر خانه داری و بازیهای نمایشی همکاری بین کودکان را افزایش می دهد.

 

به طور کلی بسیاری از متخصصان کیفیت خوب مهد کودک را بر اساس چند معیار تعریف می کنند :

 

نسبت کم کودکان به بزرگسالان، گروهی که متشکل از تعداد کمی از کودکان باشد، فضای وسیع، وسایلی که متناسب با کودکان باشد و مراقبت کنندگان با تجربه ای که در زمینه رشد اولیه کودک تجربه داشته باشند.

 

مراقبت خوب از کودک مستلزم آن است که بزرگسالان مرتبا عواطف مثبتی نسبت به کودک ابراز کنند و به او واکنش مثبتی نشان دهند؛ امکاناتی برای یادگیری و مکالمه فراهم کنند؛ و به ندرت عواطف منفی یا واکنش منفی به کودک نشان دهند. لذابه شما والدین گرامی توصیه می گردد که در هنگام انتخاب مهد کودک مناسب برای فرزند دلبندتان به این موارد توجه داشته باشید.

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (0)

niniweblog
تمامی حقوق این صفحه محفوظ و متعلق به ninidokhmal می باشد